Polsbloeddrukmeter

Het meten van de bloeddruk bij de mens kan op een aantal verschillende manieren gebeuren. Zo kan men bijvoorbeeld dit in een bloedvat doen (invasieve methode) maar ook van buitenaf door de tegendruk te meten die de slagader geeft bij het uitoefenen van een bepaalde druk hierop. Een medicus zal over het algemeen gebruik maken van de methode waarbij er een manchet om de bovenarm wordt bevestigd die vervolgens zal worden opgeblazen met behulp van een knijpballon of met een pompje. Tijdens het langzaam leeg laten lopen van de manchet zal de deskundige dan met een stethoscoop bepalen wanneer de bovendruk en de onderdruk van de manometer af kunnen worden gelezen.

Voor het gebruik door een leek kan men gebruik gaan maken van een speciaal ontwikkeld model dat ook werkt met een manchet maar wel is bedoeld voor het thuisgebruik maar ook van een apparaat dat de bloeddruk meet door een band rond de pols aan te brengen en daar de tegendruk van de slagader te meten. Deze modellen worden vaak aangeduid als polsbloeddrukmeters. Doorgaans zijn deze modellen wat compacter dan de exemplaren die werken met een manchet om de bovenarm.

Het gebruik van de polsbloeddrukmeter is overigens net zo eenvoudig als dat van de bloeddruk meter met de opblaasbare manchet. Men brengt de band aan om de pols en met slechts één simpele druk op de knop zullen de boven- en de onderdruk op een schermpje te zien zijn. Natuurlijk werkt een polsbloeddrukmeter niet vanzelf maar heeft deze een bepaalde voeding nodig. Deze kan zowel van één of meerdere batterijen afkomstig zijn als van het lichtnet. In het laatste geval is het wel vaak noodzakelijk om een adapter te gebruiken. Bij de meeste polsbloeddrukmeters wordt een dergelijke adapter dan ook standaard bijgeleverd.

Net als voor alle bloeddruk meters geldt dat ook de polsbloeddrukmeters door een aantal verschillende aanbieders op de markt zijn gebracht. Elk merk heeft in de regel ook nog een aantal verschillende types ontwikkeld wat de keuze aan polsbloeddrukmeters nog groter (en vaak nog moeilijker) zal maken. Voordat men een polsbloeddrukmeter aanschaft is het dan ook verstandig om eerst na te gaan waarvoor men een juist kiest voor een dergelijke bloeddruk meter. Op het moment dat men voor, tijdens of na het sporten de bloeddruk wil meten is het aflezen van een polsbloeddrukmeter vaak een stuk eenvoudiger en sneller dan een exemplaar dat werkt met een manchet om de bovenarm.

Bij het kiezen van de meest geschikte polsbloeddrukmeter dient men ook te letten op de aanwezigheid van een keurmerk van een erkend keuringsinstituut. Op die manier is men namelijk verzekerd van een zekere kwaliteit. Het apparaat dient dan immers te voldoen aan bepaalde minimum eisen wat de kans op een miskoop aanzienlijk kleiner zal maken dan wanneer men een polsbloeddrukmeter koopt die niet is voorzien van een keurmerk en dus niet is onderzocht. Wil men daarnaast nog verzekerd zijn van een goede service en garantie dan zal men eveneens de verschillende leveranciers en hun voorwaarden moeten bestuderen.